EN NL

Passage Arts

Decoratieve Kunst uit de 20ste Eeuw

Daum

Daum Frères et Cie., 1878-heden.

Jean Daum, oud notaris, (1825-1885) neemt in 1878 de glasfabriek Verreries Saint-Catherine in Nancy over en deze wordt na zijn dood in 1885 voortgezet door zijn zoon Auguste Daum twee jaar later bijgestaan door zijn broer Antonin. De fabriek heet nu Daum frères et Cie.
Begonnen met de productie van drinkgerei, wordt al snel overgestapt naar hoogwaardiger glaswerk als tafelserviezen in fijne bewerkingen.
Gestimuleerd door het succes van het gekleurde en populaire Art Nouveau glas van Emile Gallé worden spoedig artistieke voorwerpen van steeds betere kwaliteit vervaardigd.
De eerste stukken worden gepresenteerd in Chicago (1893), Lyon en Nancy (1894) Bordeaux (1895), Parijs (1896) en Brussel (1897).
Met de komst van Jacques Gruber in 1893 als chef decorateur en later Henri Bergé, die zijn plaats in 1897 tot 1910 overneemt, vestigt Daum zich definitief in de wereld van het artistieke glas.
De techniek ontwikkelt zich snel van glas gedecoreerd met email naar meer geavanceerd werk zoals meerlagig geëtst of met het wiel geslepen gekleurd glas, marqueterie sur verre en pâte de verre. Ook complexe modellen met intercalaire decoraties geven blijk van grote kundigheid, en verleent de fabriek het aanzien van vernieuwers op dit gebied.
Ook hier, net als bij Gallé zijn de decoraties geïnspireerd op de plantenwereld.
Vooral de kleinere vaasjes met geëtste en geëmailleerde decors van bloemen en landschappen zijn tegenwoordig zeer gewild door hun verfijning en coloriet.


Items van Daum


Geïnteresseerd in onze collectie?
Wij versturen regelmatig
een interessante nieuwsbrief!
Schrijf u in
© 2019-2024 Passage Arts - website door nils&paul