NL EN

Passage Arts

Decoratieve Kunst uit de 20ste Eeuw

Charles Catteau

Charles Crépin Nicolas Catteau (Douai 26 januari 1880 - Nice, 20 oktober 1966) was een Franse keramist en ontwerper, bekend om zijn oeuvre in de art-deco-stijl met uitgesproken kleurgebruik. De meeste van zijn ontwerpen maakte hij voor Boch Frères in La Louvière.

Catteau was een van de meest veelzijdige keramisch kunstenaars van zijn generatie; hij was leraar, chemicus, ingenieur, artistiek directeur en coördinator, en in deze hoedanigheid ontwikkelde hij tussen de jaren 1920 en 1941 een imposant oeuvre artistiek aardewerk geïnspireerd op de in de art nouveau ontstane idee dat kunst voor het grote publiek toegankelijk gemaakt dient te worden met als doel het dagelijkse leven te verfraaien en dus aangenamer te maken.
In de tijd tussen de twee wereldoorlogen stond hij aan de basis van zo'n 2300 decorontwerpen op ongeveer 500 modellen in diverse technieken en keramieksoorten.
Zijn werken worden gekenmerkt door aan de natuur ontleende gestileerde motieven in verrassende kleuren, maar ook door oosterse kunst, Griekse en Afrikaanse voorstellingen alsmede kubisme en abstracte kunst werd hij geïnspireerd.
Voor de meest uitgebreide informatie over deze kunstenaar zie "Art Deco Ceramics Made in Belgium" door Marc Pairon, die zelf heeft gezorgd voor het ontsluiten en opnieuw in de belangstelling brengen van het werk van Catteau.


Items van Charles Catteau


Geïnteresseerd in onze collectie?
Wij versturen regelmatig
een interessante nieuwsbrief!
Schrijf u in
© 2019-2024 Passage Arts - website door nils&paul