EN NL

Passage Arts

Decoratieve Kunst uit de 20ste Eeuw

Amphora, Austria

Boheemse Aardewerkfabriek opgericht en geleid door Riessner, Stelmacher en Kessel in 1892.

Bekend onder de naam Amphora, gevestigd in Turn, Tepliz, was het doel van dit familiebedrijf zich te richten op rijk geornamenteerde luxe porseleinen en aardewerk kunstvoorwerpen.
Al snel werden grote successen behaald in de Verenigde Staten en ontving de fabriek de Highest Award op de Columbian World Exhibition.
In 1893 kreeg de fabriek de Gouden Medaille op de San Francisco Exhibition. De algemene interesse deed de fabriek snel groeien. Met de ontwikkeling van het zogeheten ivoorporselein werden grote successen behaald op diverse wereldtentoonstellingen.
Na Amerika volgde Europa als afzetgebied, en showrooms bevonden zich in Berlijn, Londen, Wenen, Parijs, Praag en Brussel.
De enorme productie van verschillende vormen en decoraties uit zich in vaak symbolistische sprookjesachtige voorstellingen, draken, vleermuizen, fantasie-/fabeldieren, mythologische motieven maar ook motieven gebaseerd op de florale wereld, typerend voor de Jugendstilperiode.

Paul Dachsel was van 1892 tot 1903 werkzaam als modelleur bij de fabriek Riessner Stellmacher und Kessel,in Turn, Tepliz.
Hij was getrouwd met Mathilde, de dochter van Alfred Stellmacher, een van de partners. In 1904 richtte hij Kunstkeramik Paul Dachsel op en na het failissement in 1910 ging hij waarschijnlijk werken voor Ernst Wahliss.


Items van Amphora, Austria


Geïnteresseerd in onze collectie?
Wij versturen regelmatig
een interessante nieuwsbrief!
Schrijf u in
© 2019-2024 Passage Arts - website door nils&paul