EN NL

Passage Arts

Decoratieve Kunst uit de 20ste Eeuw

Marcel Derny

Marcel Derny was een Frans beeldhouwer van vooral dierfiguren, een zogenoemde "animalier".

Marcel Derny werd geboren in de Sarthe in 1914 en als oorlogswees werd hij door de staat toevertrouwd aan een boerenfamilie, waar hij zijn eerste aanleg in het modelleren van dieren ontwikkelt. Op zijn zevende verhuist hij naar Algerije, waar hij tot zijn 16e zal verblijven, en waar hij op 14 jarige leeftijd reeds zijn eerste expositie heeft op de
tentoonstelling "Orientalistes d'Alger" en in 1928 zijn eerst eerste prijs krijgt toegekend.
Door de directeur Paul Belmondo wordt hij uitgenodigd om als leerling op de École Nationale des Beaux Arts te Parijs een opleiding te volgen.
Na zijn behaalde diploma treedt hij toe tot de Manufacture Nationale de Sèvres met als eerste wapenfeit een IJsbeer.
Hij realiseert een groot aantal dierfiguren in geëmailleerd steengoed en werkt samen met artiesten als Bizette Lindet, Dunand, Janniot, Sandoz, Zadkine en vele anderen.
Ook ontwierp hij enkele mythologische figuren in biscuit, waaronder Daphne in 1952 en ornamenten voor cruiseschepen als de Pasteur en de France in 1962, vooral samen met Jean Mayodon. Tijdens deze periode verwierf hij de titel Chevalier des Arts et des Lettres.
Over de hele wereld zijn zijn bronzen en zandstenen kunstwerken te zien, onder anderen in het Musée Nationale de Céramique de Sèvres in Parijs, het Musée des Années Trente in Boulogne-Billancourt, Musée des Arts Décoratifs in Parijs, en in particuliere collecties, waaronder die van keizer Hirohito van Japan.


Items van Marcel Derny


Geïnteresseerd in onze collectie?
Wij versturen regelmatig
een interessante nieuwsbrief!
Schrijf u in
© 2019-2024 Passage Arts - website door nils&paul