EN NL

Passage Arts

Decoratieve Kunst uit de 20ste Eeuw

Emile Gallé

Emile Gallé (Nancy, 4 mei 1846 – aldaar, 23 september 1904) was een Franse glasmaker en meubelontwerper die zijn thuisbasis had in zijn geboorteplaats Nancy.

Op zijn 14e lag zijn voornaamste passie bij de plantenstudie, en tijdens zijn leven heeft hij tot aan zijn dood in 1904 een collectie van ruim 3000 plantensoorten uit de hele wereld opgebouwd.
Emile Gallé kwam na opleidingen in verschillende Europese steden waaronder Weimar en Meisenthal als partner bij zijn vaders glas- en decoratiebedrijf in 1867.
Na tien jaar nam hij het familiebedrijf over en breidde het uit met een meubelmakerij in 1885.

In 1889 kreeg hij drie onderscheidingen voor zijn keramiek, glas en meubelontwerpen op de Parijse wereldtentoonstelling.
Hij had inmiddels internationale bekendheid gekregen en zijn stijl, met de nadruk op naturalisme en de plantenwereld, stond in de voorste gelederen van de opkomende Art Nouveau beweging.
Door het wegvallen van de publiekelijke interesse in zijn keramiekwerk focuste hij zich op glaswerk, waar hij nieuwe fabricatieprocedures ontwikkelde die leidden tot twee patenten in 1898, waaronder de techniek marqueterie-sur-verre.


Items van Emile Gallé


Geïnteresseerd in onze collectie?
Wij versturen regelmatig
een interessante nieuwsbrief!
Schrijf u in
© 2019-2024 Passage Arts - website door nils&paul